Д-р Неделина Куртелова, пулмолог, УМБАЛ Св. Иван Рилски“, София Д-р Куртелова,

...
Д-р Неделина Куртелова, пулмолог, УМБАЛ Св. Иван Рилски“, София Д-р Куртелова,
Коментари Харесай

При коклюш не подценявайте грижата за имунитета



Д-р Неделина Куртелова, пулмолог, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, София 
Д-р Куртелова, нарастват случаите на коклюш, с което и тревогата на хората. Какво би трябвало да знаем за това заболяване? 
Коклюшът е мощно заразна респираторна зараза, която се предизвиква от бактерията Bordetella pertussis. Известно е още като магарешка кашлица. Най-рисковата група са децата до 6-месечна възраст, тъй като при тях не е приключен имунизационният курс. Както видяхме при случаите у нас, възрастните носители могат да заразят към момента незащитените бебета и това да докара до доста неприятни последствия. Коварността на болестта се състои в това, че то се популяризира бързо в затворени колективи (семействата), тъй като при него имаме безсимптомното носителство. Предаването е по въздушно-капков път посредством инфектирани аерозолни капки, отделени при кихане и кашляне. Болните са заразни до 3 седмици от началото на признаците и до 5-7 дни от започването на съответната антибиотична терапия. Заразоносители могат да са възрастни, юноши и деца, тъй като имунизацията не основава дълготраен и дълъг имунитет, по тази причина се постанова реваксинация. Обикновено се разболяват хора, при които е минало дълготрайно време след слагането на имунизацията.

След като нито имунизацията, нито преболедуването водят до дълготраен имунитет, какви са стъпките?

Ваксината е значимо да бъде направена, с цел да се понижи рискът от насърчаване на болестта. Много постоянно майките се опасяват от слагането й при бебетата, само че това е неотложно. Ако дребното дете е вярно квалифицирано, имунизацията минава безпроблемно или с доста леки признаци и неразположения. Съветвам майките да приготвят децата си с банкет на безвредните Шуслерови соли. Такава подобаваща композиция са соли №2, №3 и №4 на Немския хомеопатичен съюз. Целта им е да предпазят от алергични реакции, да контролират имунния отговор, да подкрепят образуването на антитела към имунизацията. Поне 3-4 дни преди визитата при лекаря би трябвало да стартира приемът им. При новородените е значимо също да се поддържа имунитетът, който още е неузрял. Неспецифична отбрана на лигавиците и клетъчният имунитет са основни в този интервал на израстването. Тях майките могат да подкрепят с Имунокинд, който понижава тежкото протичане на инфекциите, честото боледуване и по тази причина има редица доказателства с клинични изследвания.

В случай на коклюш по кое време се постанова антибиотик?

При хората, които са били в контакт с пациенти с доказана диагноза коклюш, постоянно се предлага антибиотична терапия, която се организира с лекарства от групата на макролидите. Антибиотикът се назначава от доктор и не би следвало да се употребява самоволно при съмнения или при тревога поради възходящия брой на случаите. Целта на антибиотичната терапия, в случай че имаме учредения за това, е да се предотврати носителството и опцията за заразяване на други възприемчиви човеци като кърмачета и дребни деца. Подчертавам, че няма аргумент тя да се организира за всеобщи колективи като учебни заведения и други. В такива обстановки за повишение на имунитета, изключително на учениците, е добре да се употребяват естествени защитни средства като естествения препарат Инфлуцид. Той е с потвърден резултат върху интензивността на макрофагите (защитните ни клетки). Може да се приема дълго и е безвреден. В случай че имаме болен от коклюш, препаратът доста добре може да добави антибиотичната терапия, тъй като тя не отстранява неприятните признаци. Продължителната, неприятната и пристъпна кашлица сполучливо се повлиява от съставките на лекарството, които могат доста да оказват помощ за комфорта на пациентите. В тези случаи приемът е доста чест – на час по таблетка при възрастни или на 2 часа за децата. Бременните дами могат да се имунизират против коклюш едвам в края на 9-те месеца, тъй като в този интервал те могат да изработят антитела, които да преминат през плацентата и да обезпечат отбрана на бебето в първите му месеци. Инфлуцид може да бъде и тяхна поддръжка преди и след имунизацията, тъй като знаем, че при бременните дами имунитетът спада. Важно е също при потребност от антибиотична терапия да се употребява Шуслерова сол №6, която мощно детоксикира черния дроб за извеждане на нездравословните вещества от медикаментите.

Каква е повода за завръщането на коклюша?

Заболеваемостта от коклюш има повтаряем ход на всеки 3-5 години. Подобри се и опцията за диагностицирането му. От друга страна е прочут и фактът, че бактериалният извършител има огромна неопределеност под въздействие на фактори от околната среда като температура, налягане, мокрота и други Така че бактерията може да трансформира изявата на избрани фактори на патогенност - това значи смяна на нейния антигенен състав, което води до образуването на по-заразни разновидности. Ето за какво тематиката за имунитета ще е постоянно настояща, въпреки доста пациенти да я смятат за банална, защото лекарите постоянно приказваме за нея.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР